Награда „Ђура Ђуканов“ 2016.

На седници одржаној 2. септембра 2016. у Београду, жири за доделу награде „Ђура Ђуканов“, у саставу: Јасна Новаков Сибиновић, председница, Звонко Карановић и Иван Радосављевић, чланови, једногласно је донео одлуку да награду понесе рукопис под радним насловом Знаш ли да је Михаил Каменски запалио Галац, аутора Аљоше Љубојевића из Бијељине.
У својој збирци прича Љубојевић окупља низ нискомиметских тема и укршта их с билдунгс обрасцем – горчина одрастања у ратом захваћеној земљи, насумично прибирање првих сексуалних искустава, искуство одласка читавих генерација и усамљености оних осталих на дому, тегобе и смешне стране свакодневног сналажења у друштву чија неуређеност се стално граничи с распадом, и тако даље – а затим збирку отвара у правцу миxед медиа поетике, увођењем фотографија с интервенцијама које на пресудно важан значењски начин учествују у креирању самих прича. Држећи се начела максималне сажетости, Љубојевић из прича одстрањује све што оцењује површним и сувишним, с наративном сувереношћу прелазећи границе поезије и враћајући се натраг, ако то захтева елементарна и есенцијалистичка природа његовог приповедања.

Да ли Вам се свиђа? Поделите!
Унос је објављен у Uncategorized. Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени
  • Архива:

• Галерија: