Поетско вече Ане Софреновић

Поводом Светског дана поезије у нашој библиотеци одржано је поетско вече Ане Софреновић. Поетско вече инспиросано је стиховима Васка Попе из његове последње књиге „Мала кутија“ и књиге „Алехемија ситничарнице“ Чарлса Симића. Ана је говорила стихове на српском, енглеском и француском језику.

Васко Попа је један од најпревођенијих наших песника у свету, самим тим и најутицајнији. Привидно једноставан, а уствари изузетно сложен свет који насељавају Попине метафоре, обасјавају његова јединствена знамења, магичне бројке, фасцинантни песнички циклуси и књиге. Једна од најважнијих есејистичких књига Чарлса Симића „Алхемија стничарнице“, инспирисан је америчким уметником Џозефом Корнвелом и поезијом Васка Попе.

 

 

Васко ПопаПривидно једноставан, а уствари изузетно сложен свет који насељавају Попине метафоре, обасјавају његова јединствена знамења, магичне бројке, фасцинантни песнички циклуси и књиге – од прве Кора, преко Непочинпоља, Споредног неба и Успаване земље, до збирки Вучја со, Кућа насред друма, Живо месо и Рез, али и циклуса Мала кутија – последњег објављеног Попиног дела, у часопису Савременик, 1984. године.

 

Да ли Вам се свиђа? Поделите!
Унос је објављен у Uncategorized. Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени
  • Архива:

  • Галерија: