Új nyitvatartási rend!

 Kedves Olvasóink  és Látogatóink!

A “Jovan Popović” Népkönyvtár, hétfőtől, 2020. május 11-től a megszokott nyitvatartási rend szerint fog dolgozni 8-20 óráig az eddig is előírt szabályok szigorú betartása mellett. A maszkok és kesztyűk viselete továbbra is kötelező, illetve a 2 m egymás közti távolság betartása. Az információs pult a folyosó bejáratánál van felállítva, a felnőtek részére a főbejáratnál, a gyermekek részére az udvari mellékbejáratnál. A honlapunkon lévő elektromos katalógus használatát ajáljuk annak érdekében, hogy könnyebben tájékozódjanak azon címek elérhetőségéről amelyek érdeklik kedves Olvasóinkat. A telefonos tájékoztatás is adott, illetve a könyvek kölcsönzési idejének meghosszabbítása.

Figyelem

Kedves Olvasóink!

A „Jovan Popović” Népkönyvtár a rendkívüli állapot bevezetése óta nem állt le a munkával. Kizárólag az olvasókkal való személyes kontaktust szüntette meg illetve az olvasóterem használatát. Ez a nyitvatartási rend 2020. május 4-ig érvényes. Május 4-től a könyvtár megnyitja kapuit az olvasók számára és hatályba lép az új nyitvatartási rend 8-16 óráig az előírt szabályok szigarú betartása mellett.

Köszönjük kedves olvasóink és látogatóink megértését!

Húsvéti ünnepek

Kedves olvasóink számára a kikindai "Jovan Popović" Népkönyvtár kellemes Húsvéti ünnepeket kíván! 

"Rózsa, rózsa szép virágszál,

Szálló szélben hajladozzál.

Napsütésben nyiladozzál,

Meglocsollak, illatozzál"

 

 

Опширније: Húsvéti ünnepek

Fontos közlemény

A nemzetközi és Szerbiai vírushelyzetre való tekintettel a “Jovan Popović” Népkönyvtár 2020. március 15-ét követően nem lesz nyitva a olvasók számára és nem tartja meg a nyilvános rendezvényeit. Értesíteni fogjuk Önöket a nyitvatartási rend normalizálásáról.

Olvasóink és látogatóink megértését köszönjük!

A köztársasági elnök, a Nemzetgyűlési elnök és a miniszterelnök 2020. március 15-én hozott határozata alapján kihirdették a rendkívüli állapotot amelyet a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyében tettek közzé és ezzel hatályba lépett.

Опширније: Fontos közlemény

Díjkiosztó

Pénteken, január 17-én, a "Jovan Popović" Népkönyvtárban, Anna Milosnak át lett adva a "Djura Djukanov" pályázat fődíja.

 

A "Djura Djukanov" pályázat 2005-ben lett megalapítva, 35 év alatti szerző, szerb nyelven írt, eddig még nem megjelentetett novellagyűjtemény részére, íly módon megemlékezve Djura Djukanov, bánáti íróra.

Опширније: Díjkiosztó

Töknapi díjkiosztó ünnepség

 

A kikindai „Jovan Popović“ Népkönyvtárban meg lett tartva a díjkiosztó ünnepség a „Töknapok” alkalmából meghirdetett legsikeresebb alkotások részére. Az eddig megszokott rajz és fogalmazási kategória mellett, az idén először, a felső tagozatos általános iskolás diákok és a középiskolások részére meg lett hirdetve a legjobb video bemutató pályázat is mint újdonság.

Опширније: Töknapi díjkiosztó ünnepség

Figyelem!

A „Jovan Popović“ Nápkönyvtárban, szeptember 2-tól, 16 órás kezdettel, újra indul a magyar nyelv tanfolyam kezdők részére!

Az idén először alakítunk haladó csoportot is. A haladók szeptember 3-tól kezdenek 16 órától.

A tanfolyamok 20 éven felüli jelentkezőkre vonatkoznak.

További információk a 422-533 telefonszámon.

Nyári mozi estek

A csillagok  és a Hold romatikus fénye, kellemes szélfuvallat, nagy vászon és különböző műfajú jobbnál jobb filmek. A nyári mozi megnyitja kapuit a belváros legszebb udvarának egyikében, a kikindai „Jovan Popović“ Népkönyvtárban. A vetítések 21 órás kezdettel, ingyenesek mint minden évben.

Repertoár:

 • Június 13. „Torba puna sećanja“(Un sac de billes)
 • Június 20. „Šavovi“
 • Június 27. „Doviđenja, tamo gore“ (Au revoir la-haut)
 • Július 4. „Kraljica pustinje“ (The Queen of desert)
 • Július 11. „Bitanga s plaže“ (The Beach Bum)
 • Július 18. „Uteja“ (Utøya)
 • Július 25. „Dogman“(Dogman)
 • Augusztus 1. „Hotel Mumbaj“ (Hotel Mumbai)
 • Augusztus 8. „Svi znaju“ (Todos lo saben/ Everybody knows)
 • Augusztus 15. „Mali princ“ (анимирани филм)
 • Augusztus 22. „Starac s revolverom“ (The Old Man & the Gun)
 • Augusztus 29. „Edmon“ (Edmon)

Befejeződott a magyar nyelv tanfolyam

Két és fél hónap elteltével, véget ért az ingyenes magyar (alap szintű) nyelv tanfolyam, amit a „Jovan Popović” Népkönyvtár szervezett. A jelentkezők elsajátították a magyar nyelvtan és helyesírás alapjait illetve „megszólaltak” magyar nyelven. A magyar nyelv a finnugor nyelvcsoportba tartozik és ezért bonyolultnak tűnik. A jelentkezők elsajátították e nyelv első akadályait. A Könyvtár Gyermek részlege és a képeskönyvek haszálata nagy segítséget nyújtott az olvasás és írás gyakorlásában. A tanfolyamot Ember Krisztina mester könyvtáros vezette. A tanfolyam iránti érdeklődés egyre nagyobb így szeptembertől újra indítjuk a következő csoportokat. Alap és haladó szinten.

Magyar nyelv tanulása

A 20 éven felüli kikindaiak nagy érdeklődéssel fogadták a magyar nyelv tanulását. A bejelentkezettek szorgalmasan járnak az órákra és szépen haladnak. Az elvárásaink, hogy júniusig minden jelentkező be tudjon mutatkozni és pár mondatban elbeszélgethessenek egymással. Egyszerre tanuljuk a magyar nyelvű kommunikációt, írást és olvasást. A szókincs gyarapításán folyamatosan dolgozunk. Egyre nagyobb a érdeklődés amióta elkezdtük az órákat, így szeptembertől ismét várható az új alap szintű csoport beiratkozása ill. a jelenlegi csoport haladó szintű folytatása.

 

 

 

Кönyvajánlat gyermekeknek

A FARKAS ÉS A KECSKEGIDÁK
Három gida egyedül marad otthon: kecskemamának dolgoznia kell. De a sötét erdőből előbukkan egy gonosz és éhes látogató, aki feltűnően érdeklődik a kecskegidák iránt, és nagyon szeretné, ha a kicsik beengednék. Az idegen hatalmas, erős, és nagyon elszánt. Legyőzheti három kis testvér? Elég-e az ártatlanság, a furfang és az óvatosság, a düh és a pusztító farkasétvágy ellenében?

Опширније: Кönyvajánlat gyermekeknek

Könyvajnlat felnőtteknek

Archer, Jeffrey – EGY TEGEZ NYÍLVESSZŐ
Jeffrey Archer (S ezen áll egy mese; Első az egyenlők között;, A negyedik rend; Megmondjuk az elnöknek?; Tolvajbecsület), a börtönt is megjárt, arisztokrata származású egykori politikus tizenegy novellát gyűjtött egy kötetbe, melyek a világ különböző részein, az élet legkülönbözőbb színterein játszódnak. Kínától Londonig, Brazíliától Nigériáig egy családi örökség, egy furcsa szerelem nyomába eredünk, vagy egy bibliai történet parafrázisát olvashatjuk. Iparmágnások, egyetemi tanárok, hétköznapi emberek az elbeszélések főszereplői, akiknek vidám, néha szomorkás, de mindig bámulatosan elegáns stílusban, fanyar humorral megírt történetei elevenednek meg a könyv lapjain. Külön érdekessége a kötetnek, hogy a szerző egy novella erejéig Magyarországot is megjeleníti egy egyetemi professzor alakján keresztül, izgalmas, és sokszor fájdalmasan találó leírását adva a hatvanas évek Budapestjének.

Опширније: Könyvajnlat felnőtteknek