Ходочашће на Крф

Поводом обележавања стогодишњице боравка српске војске на Крфу  у Народној  библиотеци „Јован Поповић“  четвртак, 28.1.2016.  представљена је  књига „Ходочашће на Крф“. О књизи је  говорио Љубомир Сарамандић, аутор и кустос Српске куће на Крфу.

Књига „Ходочашће на Крф“ написана је 2004. године са идејом да читаоцима приближи страдање српске војске током Првог светског рата и прелазак преко Албаније, до острва Крф. Аутор истиче да се ове године обележава 100 година од почетка Великог рата.
- У историји није забележено да је читав један народ, његова војска, Врховна команда… Краљ… Посланици и црквени великодостојници, одабрао жртву уместо капитулације. Заједно су поднели пут голготе до Крфа. Краљ, као и каплар. Војвода, као и обичан војник. Митрополит, као и сваки верник у збегу, једнаки у страдању, рекао је Љубомир Сарамандић, аутор.
Аутор књиге је од 2001. године кустос Српске куће на Крфу која се састоји од музеја „Срби на Крфу од 1916. до 1918.“ и Почасног конзулата Републике Србије.
- Мислим да сваки Србин који дође на Крф, једног тренутка, у једном делићу секунде, престане да буде туриста и постане ходочасник, нагласио је Љубомир Сарамандић.
Кустос Српске куће на Крфу сматра да прелазак српске војске кроз Албанију и први дани по доласку на острво Крф представљају тренутак незабележен у историји ратовања.

Да ли Вам се свиђа? Поделите!
Унос је објављен у Uncategorized. Забележи (bookmark) пермалинк. И коментари и трекбекови су тренутно затворени
  • Архива:

  • Галерија: